تاثیر الکل ها بر سلامت جامعه
مکانیزم اثر الکل ها بر روی میکروب ها
مقدمه
این دسته از ترکیب ها ، از آنتی سپتیک های پر مصرف بوده و قادر به نابودی و از بین بردن قارچ ها ، باکتری ها و ویروس ها می باشند . الکل ها به علت تبخیر سریع ، یکی از سریع الاثرترین ضدعفونی کننده ها محسوب می شوند ، بنابراین به عنوان گندزدا و ضدعفونی کننده موضعی کاربرد وسیع دارند . الکل ها علاوه بر این که می توانند به تنهایی خواص گندزدایی و ضدعفونی کننده داشته باشند ، به همراه برخی از عوامل شیمیایی ضدمیکروبی مانند ید نیز به کار برده می شوند .
رقیق کردن الکل با آب چه دلیلی دارد ؟
رقیق کردن الکل با آب به منظور تاثیر بیشتر بر روی پروتئین های اساسی میکروارگانیسم ضرورت دارد ، آبی که با الکل مخلوط می شود ، زمان خشک شدن را کند کرده و مدت زمان تماس بیشتری ایجاد می کند . به همین علت موًثرترین غلظت الکل بین 70-60 درصد می باشد و هرچه خلوص آن بیشتر باشد ، تاثیر و کارایی آن کمتر می شود . این دسته از ضدعفونی کننده ها به دلیل اینکه حلال مناسبی برای چربی ها می باشند ، به عنوان یک عامل پاک کننده با حل نمودن چربی میکرو ارگانیسم ها ، برروی آنها موًثر می باشد .
رابطه کربن در توانایی ضد میکروبی الکل
الکل ها باتعداد کربن بیشتر مانند پروپانول و بوتانول و... به دلیل حلالیت کمتر با نسبت متفاوت در آب ، توانایی ضدمیکروبی مناسبی نداشته و به عنوان یک ضدعفونی کننده استفاده نمی شود . الکل های با تعداد کربن کمتر ، تخریب بیشتری را در غشاء سیتوپلاسمی میکروارگانیسم ایجاد می کنند . از گروه الکل ها ، اتیل الکل (اتانول) و ایزوپروپیل نسبت به سایر ترکیب های الکلی ، به علت خاصیت ضدعفونی کنندگی ، کاربرد وسیع تری در زمینه های مختلف دارند ، که با توجه به اهمیت بیشتر اتانول در محلول های ضدعفونی کننده دست به شرح آن می پردازیم :
اتانول یا اتیلیک الکل
اتانول مایع بی رنگ و شفافی می باشد که به خوبی در آب و حلال های آلی حل شده و با غلظت های مختلف قابل دسترسی می باشد ، اتانول به خوبی از غشاء سیتوپلاسمی باکتری ها و کپک ها عبور نموده و منجر به تغییر ماهیت سیتوپلاسمی باکتری ها می شود . اتیل الکل به دو طریق موجب از بین رفتن باکتری ها میشود : 1- تجزیه و پروتئین 2- حل غشای چربی
لیپیدها به راحتی در اتانول حل می شوند و این باعث اختلال در غشای باکتری می شود ، به طوری که باکتری نمی تواند به حیات خود ادامه دهد .
غلظت های 10-5 درصد این الکل باعث کند شدن رشد باکتری ها و غلظت های 70-50 درصد آن مرگ و میر ارگانیسم ها می شود ، بررسی ها نشان می دهد که هاگ باسیلوس سوبتیلیس و سیاه زخم به ترتیب به مدت 9 و 20 سال در الکل اتیلیک بالاتر از درصد زنده مانده اند.
الکل خالص (100درصد) اثر ضدعفونی کننده بسیار ناچیز داشته و برای بهبود کارایی آن می بایستی با آب رقیق شود . موًثرترین غلظت اتانول برای سطوح خشک و مرطوب 70 درصد می باشد ( برای سطوح مرطوب تا 80درصد ) . از ویژگی های این الکل عدم تحریک سوزانندگی پوست ، تبخیر سریع و عدم ایجاد لکه روی پوست و پارچه می باشد و ایمن ترین روش ضدعفونی کننده در هر ماده دارویی یا غذا می باشد . عوامل محیطی روی خاصیت ضدعفونی کنندگی و گندزدایی اتانول تاثیر دارد مانند غلظت الکل ، PH محیط ، زمان تماس ، نوع ارگانیسم ، وجود مواد آلی در سطح و ...
تماس اتانول 60 درصد با استافیلوکوکوس اورئوس پس از یک ثانیه 89 درصد از آنها را نابود می کند . اگر مدت تماس افزایش یابد ، 98/8 درصد این باکتری از بین می رود ، این ویژگی در مورد سایر میکروارگانیسم ها نیز صادق می باشد . در 10 ثانیه زمان خشک شدن ، اتانول باعث ازبین رفتن میکروارگانیسم های ذیل می گردد :
- سودوموناس آئروژینورا
- اشرشیاکلی
- سالمونلاتیفوزا
- استافیلوکوکوس اورئوس
- استرپتوکوک پیوژنز
اتانول با غلظت های 80-60 درصد یک عامل ویروس کش قوی است که تمام ویروس های لیپوفیل مانند هرپس ، ویروس آنفلونزا و بسیاری از ویروس های آب دوست مانند آدنوویروس ، آنتروویروس ، رینوویروس و روتاویروس را غیر فعال می کند.
هر گونه سوال ، ابهام و مشکلی در مورد چگونگی میکروب زدایی الکل ها و نقش الکل در ویروس زدایی داشتید ، همین پایین در قسمت نظرات ، نظر خود را با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما به سرعت پاسخگوی شما باشند .
منبع : واحد تحقیق و توسعه پرک شیمی
مطالعه مقالات زیر به شما پیشنهاد می گردد
♦ 9 نکته ضروری هنگام استفاده از مواد گندزدا و ضدعفونی کننده
♦ مزایای استفاده از پراستیک اسید در فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب
♦ استفاده از پراستیک اسید در مزارع پرورش ماهی