برخی از مهمترین واکنش های شیمیایی سود پرک
10 واکنش شیمیایی سود پرک ( سدیم هیدروکسید ) عنوان نوشتار پیش رو است که برای شما کاربران گرامی پرک شیمی آماده کرده ایم . تا کنون مقالات متعددی را درباره سود پرک ارائه کرده ایم ، اما یکی از مهمترین مسائلی که درباره این ماده لازم است بدانید این است که ، این ماده پس از ترکیب شدن با برخی مواد به چه صورتی عمل می کند و حاصل واکنش سود پرک با مواد دیگر به چه صورت است و تولید چه ماده ای را از خود بر جای می گذارد . بنابراین در اینجا به برخی از مهمترین واکنش های شیمیای سود پرک که تعداد 10 واکنش شیمیایی ، جالب و مهم از این ماده است اشاره کرده ایم که دانستن آن برای کسانی که با این محصول سر و کار دارند مفید می باشد . در ادامه با پرک شیمی همراه باشید .
مشاهده صفحه زیر به درک بهتر موضوع کمک می کند :
سود پرک | سود سوزآور | هیدروکسید سدیم جامد | Caustic soda flakes
1. واکنش سود پرک با اسیدها
سود پرک با اسید های پروتون دار واکنش می دهد و تولید آب و نمک می کند به عنوان مثال وقتی سود پرک با اسید کلریدریک واکنش می دهد ، سدیم کلرید تشکیل می شود .
NaoH(aq)+HcL(aq)→NacL(aq)+H2ocL
2. واکنش سود پرک با اکسید اسیدها
سودپرک با اکسیدهایی مانند دی اکسیدگوگرد واکنش می دهد . این واکنش ها اغلب برای سایش گازهای اسیدی مضر مثل (H2s,So2) که از سوختن زغال سنگ تولید می شود، استفاده و در نتیجه از انتشار این گاز ها در اتمسفر جلوگیری می کند . به عنوان مثال :
2NaoH+Co2→Na2Co3+H2o
3. واکنش سود پرک با فلزات
سودپرک با فلزات واکنش و گاز هیدروژن آزاد می کند، به عنوان مثال محلول سودپرک در آب با فلزآلومینیوم واکنش می دهد و باعث خوردگی آلومینیم می شود. در اثر این واکنش گاز هیدروژن ، سدیم آلومینات، گرمای زیادی تولید می شود .
2AL+2NaoH+6H2O→3H2+2NaAL(oH)4
4. واکنش فلزات واسطه و سدیم هیدروکسید
اگر به محلول عناصر فلزات واسطه محلول سودپرک اضافه شود هیدروکسید فلزات واسطه تشکیل می شود که این مواد ، در آب نامحلول می باشند و صورت رسوب ، در محلول ته نشین می شوند ، این واکنش ها چندان خطرناک نیستند اما رعایت نکات ایمنی هنگام انجام واکنش های شیمیایی الزامی می باشد.
5. واکنش سودمایع و سولفات مس
در اثر واکنش بین سولفات مس و محلول سدیم هیدروکسید ، رسوبات آبی رنگ ،هیدروکسید مس تشکیل می شود .
CuSo4+2NaoH→Cu(oH)2+Na2So4
- چربی گیر
سودپرک چربی موجود برروی سطوح فلزی را در خود حل کرده ،که در اصطلاح شیمیایی به این فرآیند ( صابونی شدن ) می گویند .
- رسوب گیر
هیدروکسید های بیشتر فلزات رسانا ، غیر محلول هستند بنابراین سودپرک می تواند به عنوان رسوب گیر ، هیدروکسید های فلزات رسانا استفاده شود. به عنوان مثال روی و نمک سرب دار در سدیم هیدروکسید اضافی حل می شوند تا محلول شفافی از Na2Zno2 یاNa2Pbo2 یا تشکیل شود .
هیدروکسید آلومینیوم به عنوان فلوکولانت برای فیلتر کردن ذرات معلق در تصفیه آب استفاده می شود .آلومینیم هیدروکساید در واکنش با سدیم هیدروکسید یا کربنات از آلومینیم سولفات در فرآیند تصفیه جدا می شود .
AL2(So4)3+6NaoH→2AL(oH)3+3Na2So4
AL2(So4)3+6NaHCo3→2AL(OH)3+3Na2So4+6Co2
6. واکنش گاز کلر با سدیم هیدروکسید
واکنش گاز با سودپرک از انواع واکنشهای اکسایش -کاهش می باشد. واکنش محلول سودپرک رقیق و سرد گاز با کلر به صورت زیر می باشد
CL2+2NaoH→NacL+NaoCL+H2O
7. واکنش گاز کلر با سود گرم و غلیظ
این واکنش نیز باعث تولید سدیم کلرید سدیم کلرات و آب می شود
3CL2+6NaoH→5NacL+NacLo3+3H2O
8. واکنش هیدروژن سولفید و سدیم هیدروکسید
H2S+NaoH→NaHS+H2O
NaHS+NaoH→Na2S+H2o
9. واکنش سدیم هیدروکسید با آلومینیوم
محلول سودپرک در آب می تواند با فلزات آلومینیم واکنش خورندگی آلومینیوم شود، محلول سود خاصیت خوردگی بالایی دارد . در اثر این واکنش گاز هیدروژن ، سدیم آلومینات و گرمای زیادی تولید می شود ، در پایان واکنش به دلیل اینکه لایه ای از آلومینیوم اکسید به وجود می آید و روی فلز را می پوشاند، خوره شدن فلز ادامه پیدا نمی کنند .
2AL+6NaoH→3H2+2Na3ALo3
2AL+2NaoH+2H2O→3H2+2NaALO2
2AL+2NaoH+6H2O→3H2+2NaAL(oH)4
10. واکنش سدیم هیدروکسید با شیشه
سدیم هیدروکسید با سیلیکون دی اکسید موجود در شیشه واکنش می دهد و سدیم سیلیکات وآب محصول این واکنش خواهد بود .
2NaoH+Sio2→Na2Sio3+H2o
لیست کامل واکنش های شیمیایی سود پرک
منبع : گروه تحقیق و توسعه پرک شیمی
مطالعه مقالات زیر به شما پیشنهاد می گردد